Νερό, Φωτιά, Αέρας και Γη

Όλοι έχουμε ακούσει για την »δύναμη» των 4 στοιχείων της φύσης! Το νερό, η φωτιά, η γη και ο αέρας είναι κομμάτια του πλανήτη με τα οποία βρισκόμαστε σε μια μόνιμη μάχη.  Από τη μια νομίζουμε ότι τα δαμάσαμε και από την άλλη βλέπουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις αυτών: πυρκαγιές, πλημμύρες, αναμεστρόβιλοι, σεισμοί και αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου!!! Εγώ λοιπόν θέλω να αφήσω εντελώς στην άκρη το παγόβουνο (δεν θα πάθουμε κατάθλιψη καλοκαιριάτικα!!!) και να ασχοληθώ με μια άλλη πλευρά αυτών των στοιχείων, μια πιο όμορφη και αρκετά περίεργη….

 ΝΕΡΟ

Οι 10 πληγές του Φαραώ ήταν δέκα καταστροφικές συμφορές με τις οποίες ο Θεός του Ισραήλ τιμώρησε τον λαό της Αιγύπτου  επειδή ο Φαραώ δεν απελευθέρωνε τον Ισραηλινό λαό. Αυτή που μας ενδιαφέρει, είναι αυτή στην οποία το νερό του Νείλου μετατρέπεται σε αίμα. Όσο παράξενο και να ακούγεται κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί! Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «ερυθρά παλίρροια». Για να λέμε και του στραβού το δίκιο το νερό γίνεται κόκκινο »σαν αίμα» αλλά εφόσον δεν έχουμε κάποια μαρτυρία που να αποδεικνύει ότι ήταν κανονικό αίμα αποδεχόμαστε αυτή!!! Το φαινόμενο αυτό γνωστό και ως άνθιση άλγης παρατηρείται σε ποτάμια και κλειστούς όρμους, κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες. Η άλγη είναι μια ομάδα φωτοσυνθετικών οργανισμών που περιέχουν χλωροφύλλη. Ορισμένα είδη άλγης περιέχουν χρωστικές ουσίες, που το χρώμα τους ποικίλλει από πράσινο έως και κόκκινο, με αποτέλεσμα όταν βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση να »χρωματίζουν» το νερό! Το φαινόμενο διαρκεί από 2-6 εβδομάδες και αν και είναι πολύ εντυπωσιακό σαν εικόνα καλά θα κάνει να μην σας ξεγελάσει…Τα νερά είναι ιδαίτερα τοξικά γι’ αυτό αν πετύχετε το συγκεκριμένο φαινόμενο προτιμήστε να το απολαύσετε από απόσταση ασφαλείας, χωρίς να κινδυνεύετε να μεταλλαχθείτε!!!

 ΦΩΤΙΑ

Το Darweze είναι ενα χωριό 350 κατοίκων στο Turkmenistan στη μέση της ερήμου Karakum. Νομίζω ότι η τελευταία πληροφορία είναι αυτή που σε κατατοπίζει πλήρως! Αλλά και γιατί να θέλει κάποιος να κατατοπιστεί για το πού βρίσκεται η Πύλη της Κολάσεως! Πως ανακαλύφθηκε; Το 1971 κατά τη διάρκεια μιας γεώτρησης το έδαφος υποχώρησε αποκαλύπτοντας ένα σπήλαιο, διαμέτρου 71 μέτρων, γεμάτο φυσικό αέριο! Οι ποσότητες του φυσικού αερίου ήταν μεγάλες και ανέβαιναν με μεγάλη ταχύτητα οπότε για να αποφύγουν οποιαδήποτε καταστροφή οι γεωλόγοι αποφάσισαν να του βάλουν φωτιά.  Φυσικό αέριο και φωτιά….κακός συνδιασμός θα έλεγα! Πίστευαν ότι αφού ολοκληρωθεί η καύση του αερίου, μετά από μερικές μέρες, όλα θα είναι μια χαρά. Δυστυχώς ή ευτυχώς το σχέδιο δεν λειτούργησε και η φωτιά εξακολουθεί να καίει μετά από 41 χρόνια! Για τους τουρίστες αποτελεί ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο ενώ για τους ντόπιους μάλλον ένας μπελάς και γι’ αυτό το ονόμασαν και πύλη της κολάσεως…

  

ΑΕΡΑΣ

Το Σέλας είναι ένα αρκετά γνωστό φαινόμενο (και αν δεν το ξέρετε, ακόμα καλύτερα γιατί θα εντυπωσιαστείτε περισσότερο). Είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και που παρατηρείται κυρίως στους δύο πόλους (Βόρειο Σέλας και Νότιο Σέλας). Η ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων καθώς και οι αιφνίδιες εμφανίσεις του κατατάσσουν το φαινόμενο αυτό στα πιο όμορφα του κόσμου! Τα βασικό χρώμα που επικρατεί είναι το λευκό. Όταν όμως παρατηρείται χρωματισμένο τότε το κόκκινο επικρατεί στη βάση του, το πράσινο στο ανώτερο τμήμα του και στο ενδιάμεσο το κίτρινο που χάνεται μέσα στα άλλα δύο χρώματα. (κάτι σαν μια μακριά κορδέλα φτιαγμένη απο φως και χρώμα..) Όσον αφορά την προέλευση αυτού του φαινομένου υπάρχουν αρκετές θεωρίες με επικρατέστερη αυτή του Αρένιους. Σύμφωνα με αυτήν, το Σέλας προέρχεται από ακτινοβολούμενη από τον Ήλιο »σκόνη», από σώματα αρνητικά ηλεκτρισμένα τα οποία κατά την είσοδό τους στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας προκαλούν το συγκεκριμένο φωτεινό φαινόμενο. Μια πιο πρόσφατη θεωρία υποστηρίζει, ότι η αιτία δημιουργίας του είναι ο βομβαρδισμός των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από ηλιακούς ανέμους ή μαγνητικές καταιγίδες. Ότι και από τα δυο να ισχύει, εμένα με ικανοποιεί το αποτέλεσμα! Ξέρω, ξέρω, η αναζήτηση της γνώσης είναι πολύ σημαντική αλλά καμιά φορά προτιμώ το μυστήριο από την επιστημονική εξήγηση.

     

 ΓΗ

Επιτέλους ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσω το αγαπημένο μου! Η χώρα στην οποία εμφανίζεται το φαινόμενο αυτό είναι η Κίνα και συγκεκριμένα η πόλη Zhangye. Πριν από χιλιάδες χρόνια, ήταν μία από τις πιο πλούσιες πόλεις της χώρας όταν όμως ο δρόμος του μεταξιού εγκαταλείφθηκε, άρχισε και η παρακμή της περιοχής. Αποτέλεσμα αυτής την οικονομικής ύφεσης ήταν η στροφή των κατοίκων στην γεωργία και στη κτηνοτροφία. Αλλά εκεί που λες ότι όλες οι ελπιδες έχουν χαθεί ένα περίεργο τοπίο έρχεται να ανασύρει την πόλη απο την αφάνεια, οι σχηματιμσμοί Danxia! Οι σχηματιμσμοί Danxia οφείλονται στη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ψαμμίτη και άλλων ιζημάτων στην επιφάνεια του εδάφους, τα οποία με την πάροδο του χρόνου οξειδώνονται, λόγω της επαφής τους με τον αέρα και αποκτούν έντονα ζωηρά χρώματα. Παρόμοιοι σχηματισμοί εμφανίζονται σε όλη τη χώρα αλλά στη συγκεκριμένη πόλη το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο. Τελείωσε…πρέπει να επισκεφτώ αυτό το μέρος! Λυπάμαι που δείχνω προτίμηση στο συγκεκριμένο, νομίζω όμως ότι ταιριάζει περισσότερο στην τρελή ιδιοσυγκρασία μου. Μοιάζει με μια καινούρια χώρα των θαυμάτων στην οποία ξέρω ακριβώς πιο ρόλο θα ήθελα να παίζω…Όχι αυτόν της Αλίκης αλλά αυτόν του Τρελοκαπελά, με μόνη διαφορά ότι αντί για τσάι θα πίναμε σοκολάτα!

Ώρα για σοκολάτα!!!

 

Σχολιάστε